Ik kan de aura van mijn ouders niet verdragen

Ik kan de aura van mijn ouders niet verdragen

Conflicten

Er zijn continu conflicten en discussies met je puber. Hij lijkt wel overal een punt van te maken en je kan hem nergens meer op aanspreken. Daarnaast heeft hij van die uitspraken over jullie als ouders, waar je echt niets mee kan en wat je alleen maar bevestigd hoever jullie van elkaar af raken.

Politieagentje spelen

Het is ook niet zo gek, want eigenlijk bestaat het grootste gedeelte van jullie contact alleen nog maar uit aanspreken. Aanspreken op de afspraken die jullie onderling hebben: het feit dat de fiets nog niet binnen staat, dat de vaatwasser nog niet uitgeruimd is, de hond nodig moet plassen, de schoolboeken niet besteld zijn, er een spoor van troep en eten door het huis rondslingerd van je puber.

Het lukt dus niet meer om je puber te begrenzen;

  1. Omdat het je puber niets meer boeit, want hij voelt dat hij toch alles fout doet.
  2. Omdat de discussies nergens toe leiden en er geen plaats meer is voor een rustig gesprek met wederzijds begrip voor elkaars situatie
  3. Omdat je gewoonweg nergens meer over kan praten

Grenzen en begrenzen

Toch heeft je puber grenzen nodig. En zonder dat ook maar een puber dat toegeeft; hij heeft dat ook nodig en vraagt daar indirect ook om.

Grenzen bieden namelijk ook veiligheid en zonder grenzen lukt het je puber niet om gezond te ontwikkelen en glijdt het af. Daar wordt hij of zij niet gelukkiger van en raakt daar ook heel vermoeid van.

Het is heel belangrijk dat je leert om de discussie niet meer met je puber aan te gaan. En ook weer leert om direct en duidelijk te zijn wat je verwacht.

  • Dus niet: het zou misschien fijn zijn als je straks de vaatwasser toch inruimt, omdat...., zodat.... vind je dat goed?
  • Maar wel: Ik zie dat je de vaatwasser niet hebt ingeruimd terwijl wij hier een afspraak over hebben thuis. Hoe ga je dit aanpakken?

Kalmte en je reactie uitstellen, loont altijd!

Je puber komt dan met een hele uitleg, die je mogelijk uitlokt tot discussie. Maar nu ga je dat laten. Kom rustig terug op wat je zei en loop dan weg. Geef ruimte en kijk wat er gebeurd.

Als je dit steeds toepast dan heb je meer kans dat;

  1. Er ruimte komt voor fijn contact, omdat er minder conflicten zijn
  2. je kind in beweging komt

hij zich beter gaat voelen, omdat hij zich weer onderdeel voelt van het gezin

Nog een paar reminders:

  • Het zijn de kleine dingen die het doen
  • Het resultaat komt op de langere termijn, dus niet direct
  • Houd vertrouwen, een lange adem en houd vol!
Over de schrijver
Therapeut en jeugd- en gezins professional
Reactie plaatsen