Afstemming en patronen

Afstemming en patronen

Ik voel me diep geraakt als ik dier en mens met plezier met elkaar zie werken. Soms zelfs zo erg dat ik tranen over mijn wangen krijg. De afstemming tussen mens en dier gaat met zoveel delicate afstemming. Het leren spreken en begrijpen van elkaars lichaamstaal. Niet alleen van mens naar dier, maar ook andersom. Dat vindt ik een mega bijzondere wisselwerking.

In het werken met mensen en vooral in het bijzonder de jongeren waarmee ik werk, is de wisselwerking net zo delicaat. Er is maar heel weinig voor nodig om een situatie volledig uit de hand te laten lopen, waardoor je kind helemaal blokkeert en escaleert, zodat de buren weer heerlijk mee kunnen genieten. Als jij een pittige puber thuis hebt, dan weet je vast wat ik bedoel.

Het is ook best lastig, want je puber heeft een hele vocabulaire ter beschikking om je haarfijn te verklaren hoe verschrikkelijk hij of zij er aan toe is. En haarscherpe analyses waardoor dat dan wel niet komt. Hiermee geeft hij je een enorme psychologische verklaring waarom hij zich zo naar gedraagt of gedragen heeft tegen jou of iemand anders. Het ultieme resultaat is dat jij je schuldig voelt en hem te hulp schiet tegen beter weten in. Met adviezen of geruststelling. Of je stelt die analyses van je kind eens ter discussie, omdat je een aantal oneffenheden niet onopgemerkt zijn gebleven.

Dieren missen de taalvaardigheid die wij hebben, maar kunnen met hun gedrag net zo volhardend zijn. Leer een hond maar iets af wat hij thuis stelselmatig doet. Je zit samen in een patroon, dus dat kan hij niet alleen. En herhaling is de sleutel tot alle verandering. Positief of negatief. Dat geldt ook voor jou en je kind. Het goede nieuws is dat als er 1 verandert het patroon niet meer kan blijven bestaan. Dat geldt voor het samenspel tussen mensen onderling, dieren onderling en mens en dier ❤️

Wil jij destructieve patronen doorbreken binnen jouw gezin? Laat het me dan weten door mee een bericht te sturen via de contactpagina.


#agressie #geweld #gedragsproblemen #opvoedenvanpubers #tiener
#tieners #pubers #pubersopvoeden

Over de schrijver
Therapeut en jeugd- en gezins professional
Reactie plaatsen