Grenzeloze liefde

Sprookjesachtig

Het klinkt zo mooi en bijna sprookjesachtig; je kind grenzeloos liefhebben. Geen obstakel staat in de weg, je kind volledig accepteren en alles doen en regelen in gezamenlijk overleg.
Ik heb niets tegen het liefhebben van je kind, alleen heb ik wel iets tegen het woord grenzeloos. Liefde kent ook grenzen. En die zijn, mits goed toegepast liefdevol, omdat een kind nou eenmaal ook grenzen nodig heeft.
Ik hoor in de praktijk nog wel eens dat ouders bang zijn om grenzen te stellen, omdat ze bang zijn hun puber af te wijzen of om de grip op hem kwijt te raken.


Excuses

Sommige ouders doen zo vreselijk veel voor hun kind, omdat ze denken dat hun kind bepaalde dingen nog niet alleen red én hebben daar allerlei excuses voor, zoals; hij is te moe om zelf naar school te gaan, hij heeft buikpijn, hij is bang, heeft te veel meegemaakt en ga zo maar door. Terwijl diep van binnen deze ouders eigenlijk moeite hebben om hun kind steviger in de wereld te zetten door hun hulp te begrenzen. Want dan
Komt er misschien wel een escalatie of een emotionele bui opzetten bij hun kind.
Het vertrekt allemaal uit liefde, wat ontzettend mooi is. En natuurlijk houden we allemaal zielsveel van onze kinderen... maar daar betekent niet dat we hun gedrag maar grenzeloos moeten blijven accepteren. Zeker je puber heeft daarin bijsturing nodig met al die heftige emoties en impulsieve hersenen.


Liefdevolle grenzen

Door ze te begrenzen leer je ze verantwoordelijkheid nemen. Als ze dat kunnen, gaan ze zelfs beter in hun vel zitten.
Laat je puber maar wat meer los, wat de regel dingen betreft die het eigenlijk allang al zelf kan. Maar begrens je kind in het risicovolle gedrag waar het zich mee bezig houdt. Schreeuwen, schelden, geweld, hard huilen als het eigenlijk niet nodig is, schoolverzuim, heel vaak klagen over pijntjes, liegen, emotioneel manipuleren, heeft grenzen nodig: liefdevolle grenzen in plaats van grenzeloze liefde.

Een puber die zich gedraagt als een koning of koningin, prins of prinses die regeert over je huishouden, maakt het leven gewoonweg ondraaglijk.

Wil je weten hoe je dit aanpakt? Neem eens contact op. Een pittige puber begrenzen is geen makkelijke job.

Over de schrijver
Therapeut en jeugd- en gezins professional
Reactie plaatsen