Als de klok 12 uur slaat om middernacht

Als de klok 12 uur slaat om middernacht

Mijn dochter en ik kijken een aantal keer in de week een serie die gebaseerd is op sprookjes. Ik vind het echt heerlijk om te kijken naar verhalen over prinsen en prinsessen, heksen, draken en clichés over ware liefde. Ik irriteer me vreselijk aan de heks die een van de tofste personages gevangen neemt. Dat duurt dan ook nog meerdere afleveringen lang. Het is dan zelfs zo erg, dat ik bijna geen zin meer heb om te kijken. Maar zodra mijn dochter vraagt of we nog even die serie kunnen gaan kijken, zeg ik toch weer ja. En dan zit ik er weer in. Dan kijk ik weer vertrouwd naar de personages die ik de afgelopen seizoenen heb leren kennen en denk ik helemaal nergens meer aan. Behalve aan dat ik die heks zo irritant vind. Die ineens verscheen en afleveringen lang zowat de hoofdrol pakt. Ergens kan ik niet wachten totdat ze die van hun voetstuk af slaan met een slimme list en magie. Maar dat zal vast nog wel even duren. Intussen ben ik geneigd om af te haken, maar alles er om heen maakt het nog steeds de moeite waard om verder te kijken.

Sommige ouders die in mijn praktijk komen, die lijken wel een beetje op de personages in de serie die ik kijk. Ze komen met hun kind en vertellen hoe het leven eerst allemaal op rolletjes liep. Tot dat ene moment, dat het misging en alles bergafwaarts ging. Ze proberen dan jarenlang steeds van alles uit. Zodra ze een nieuwe strategie enkele keren proberen en er achter komen dat het niet werkt, proberen ze daarna weer een ander magisch middel waar ze over gelezen hebben op internet of over gesproken hebben met iemand in de sportschool. Intussen staat de balans in het gezin volledig op z’n kop en zijn de negatieve patronen inmiddels voor de kinderen het meest veilig om aan vast te houden. Als ouders met hun kind dan eenmaal bij mij komen… Dan kunnen ze niet wachten totdat het anders is. Dan zwaai ik met mijn toverstaf en is alles opgelost. Dan zijn de problemen in het gezin als ware verdwenen als de klok slaat om middernacht. Maar niets is minder waar. Het meest verbaast en soms zelfs pissig zijn deze mensen nog als ik ze weer terug in hun hoofdrol zet en ze weer herinner aan hun eigen (om maar in het sprookjes thema te blijven; bijna magische) kracht die niemand ziet maar wel word gevoeld door iedereen in het gezin. En dat ze beter niet meer steeds verwarrend van strategie kunnen wijzigen waar iedereen weer op afhaakt, maar dat ik ze help een stevige basis neer te zetten. Het meest magische zou dan toch echt zijn dat ouders weer gaan geloven in hunzelf en ze weer écht contact gaan maken met hun zoon of dochter die tot dusver is afgespiegeld als het monster die alles steeds maar verkeerd doet. Niet iedereen zit daarop te wachten en willen dat ik met mijn macht hun monster tem en zover krijg dat ik ze laat luisteren naar hun ouders en weer netjes in het gareel laat lopen.

Als jij ook denkt dat als je bij mij komt ik de problemen met je pubers op magische wijze laat verdwijnen, dan kun je beter geen contact opnemen. Maar als je serieus aan de slag wil met je gezin en je jouw puber(s) het allerbeste gunt, dan zijn jullie van harte welkom. We zorgen er samen voor dat jullie zelf de balans kunnen herstellen na een lange tijd van onrust. Neem contact op via: info@jongerentherapienederland.nl of https://jongerentherapienederland.nl/contact

Over de schrijver
Therapeut en jeugd- en gezins professional
Reactie plaatsen